POZIOM I – ETAPY KONKURSU.
ETAP I. Rusz głową – test wiedzy.
Test składający się z 40 pytań jednokrotnego wyboru i czterema wariantami odpowiedzi. Każdy z członków drużyny odpowiada indywidualnie na 20 pytań. Na odpowiedź na każde pytanie uczestnik ma 45 sekund, czyli łączny czas na rozwiązanie testu przez drużynę wynosi 30 minut.
Każdy z członków drużyny może uzyskać maksymalnie 20 punktów (1 punkt za każdą poprawną odpowiedź).
ETAP II. Przychodzi pacjent do dietetyka
Drużyny będą mieć za zadanie przeprowadzenie wywiadu z zagadkowym pacjentem i zdobycie wszystkich informacji, które pozwolą m.in. na ocenę stopnia odżywienia pacjenta, skonstruowanie zaleceń dietetycznych, w tym 1-dniowego jadłospisu w programie dietetycznym Nuvero (dostęp do programu zostanie zapewniony przez Organizatora) dla tego pacjenta itp. Wywiad będzie polegał na tym, że każda z drużyn po kolei będzie zadawać pytania pacjentowi, a liczba tych pytań będzie ograniczona. Zadaniem drużyn będzie umiejętne zadawanie pytań oraz pilne słuchanie odpowiedzi, jakie udziela pacjent na pytania zadane przez rywali. Po zadaniu Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach ostatniego pytania, każda z grup będzie miała 60 minut na przygotowanie jadłospisu i zaleceń dietetycznych. Przebieg konkurencji będzie rejestrowany.
Jadłospisy i zalecenia będą oceniane według formularza z kryteriami oceny i każda z drużyn uzyska sumę punktów z formularza. Maksymalnie można uzyskać 30 punktów.
Do III etapu turnieju zakwalifikują się 3 drużyny, które uzyskały łącznie największą liczbę punktów z Etapu I i Etapu II.
ETAP III. Kulinarne podboje
Drużyny przygotowują recepturę dania oraz jego wykonanie z wykorzystaniem wybranych przez jury produktów spożywczych dla osoby z daną jednostką lub jednostkami chorobowymi. Wykaz produktów, jak również rodzaj dania oraz wskazanie osoby, dla której ma być przygotowane danie zostanie przekazane drużynom po zakończeniu drugiego etapu konkursu. Danie będzie przygotowywane przez drużyny w Sali 215.
Oceniane będą pomysłowość wykorzystania produktów, kompozycja, walory zdrowotne i smakowe itp.
Receptury będą oceniane według formularza z kryteriami oceny i każda z drużyn uzyska sumę punktów z formularza. Maksymalnie można uzyskać 20 punktów.
Przykładowa bibliografia:
1. Chevallier L. 60 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych. Edra Urban & Partner, Wrocław 2015.
2. Ciborowska H, Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa 2014.
3. Grzymisławski M, Gawęcki J. Żywienie człowieka zdrowego i chorego. PWN, Warszawa 2010.
4. Grzymisławski M. Dietetyka kliniczna. PZWL, Warszawa 2019.
5. Jarosz M, Rychlik E, Stoś K, Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny, Warszawa 2020.
6. Materiały edukacyjne zamieszczone na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (https://ncez.pl/).
7. Standardy leczenia dietetycznego otyłości prostej u osób dorosłych - Stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki 2015.
8. Standardy leczenia żywieniowego w onkologii 2015.
9. Standardy postępowania dietetycznego w kardiologii – Stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki 2016.
10. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2020 – Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego 2020.
ZASADY I WARUNKI UCZESTNICTWA
1. W konkursie mogą wziąć udział dwuosobowe drużyny składające się ze studentów studiów licencjackich semestrów od I do IV Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach.
2. Liczba drużyn biorących udział w turnieju jest ograniczona do 10 (decyduje kolejność zgłoszeń).
3. Termin zgłaszania uczestnictwa upływa 15 maja 2022 roku.
4. W przypadku wyczerpania miejsc organizatorzy zastrzegają sobie prawo zamknięcia listy uczestników przed 15 maja 2022 r.
5. Turniej odbywać się będzie w terminie od 6 do 9 czerwca 2022 r. w siedziebie SWSM, a uczestnicy będą rywalizować w trzech konkurencjach, które odbywać się będą w kolejnych dniach trwania konkursu. Za każdy etap konkursu uczestnicy będą otrzymywać punkty, które po zsumowaniu staną się podstawą do stworzenia listy rankingowej.
Szczegółowy harmonogram Turnieju zostanie opublikowany pod koniec maja.
6. Nagroda zostanie przyznana drużynie, która uzyska największą liczbę punktów.