Zaproszenie
II UCZELNIANY TURNIEJ WIEDZY DIETETYCZNEJ
organizowany w ramach XI Ogólnopolskiej Konferencji Studentów
Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach
1. Turniej WIEDZY DIETETYCZNEJ jest konkursem przeprowadzanym w ramach XI Ogólnopolskiej Konferencji Studentów Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach w siedzibie uczelni, w którym wziąć udział mogą studenci studiów licencjackich i uzupełniających studiów magisterskich na kierunku dietetyka Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach.
2. Adresaci Turnieju – Turniej odbywać się będzie na dwóch poziomach:
– POZIOM I – skierowany do studentów studiów licencjackich semestrów od I do IV,
– POZIOM II – skierowany do studentów studiów licencjackich semestrów od V do VII oraz studentów uzupełniających studiów magisterskich wszystkich semestrów.
3. Udział w turnieju jest bezpłatny.
4. Termin Turnieju:
Turniej zostanie zorganizowany w ramach Konferencji zaplanowanej w dniach 06-09 czerwca 2022 r.
SZCZEGÓŁOWY PROGRAM KONFERENCJI
Etap I - TEST WIEDZY - 06.06.2022 (poniedziałek) godz. 18.00 – 19.00 (sala 214D)
Etap II - Przychodzi Pacjent do dietetyka - 07.06.2022 (wtorek) godz. 14.00 – 16.00 (AULA)
Do etapu III przechodzą 3 drużyny
Etap III - KULINARNE PODBOJE – 08.06.2022 (środa) godz. 15.15 – 16.45 (sala 215)
Etap I - TEST WIEDZY - 06.06.2022 (poniedziałek) godz. 18.00 – 19.00 (sala 214D)
Etap II - Pytanie to wyzwanie - 07.06.2022 (wtorek) godz. 16.00 – 17.00 (AULA)
Etap III - Przychodzi Pacjent do dietetyka - 07.06.2022 (wtorek) godz. 17.00 – 19.00 (AULA)
Do etapu IV przechodzą 3 drużyny
Etap IV - KULINARNE PODBOJE – 08.06.2022 (środa) godz. 17.00 – 18.30 (sala 215)
09.06.2022 (czwartek) od godz. 15:40 Podsumowanie przebiegu Turnieju, ogłoszenie wyników, wręczenie nagród - AULA
5. Nagrody i wyróżnienia:
Każdy z uczestników otrzyma potwierdzenie udziału w Turnieju. Najlepsze drużyny otrzymają certyfikaty oraz nagrody ufundowane przez sponsorów i organizatora.
6. Wyniki turnieju zostaną ogłoszone podczas Konferencji oraz w serwisie www Uczelni i w mediach społecznościowych.
7. Zgłoszenie uczestnictwa:
– w Turnieju mogą wziąć udział dwuosobowe drużyny,
– należy wypełnić i przesłać formularz zgłoszeniowy znajdujący się na stronie Turnieju w terminie do 15.05.2022 r. UWAGA!!! Przedłużono termin nadsyłania zgłoszeń do dn. 22.05.2022 r.
– należy przesłać pocztą tradycyjną na adres Uczelni lub dostarczyć do dziekanatu w terminie do 31.05.2022 r. podpisane wymagane oświadczenie:
Oświadczenie UCZESTNIKÓW – zgoda na przetwarzanie danych osobowych, wykorzystanie przez Organizatora wizerunku na wykonanych podczas Turnieju zdjęciach i filmach, opublikowanie zdjęć w serwisie www uczelni oraz wykorzystanie w innych celach marketingowych, np. publikacja w serwisie FB czy youtube, zgoda na rejestrację przebiegu konkurencji.
– należy wypełnić i przesłać formularz zgłoszeniowy znajdujący się na stronie Turnieju w zakładce ZGŁOSZENIE UCZESTNICTWA w terminie do 15.05.2022 r.
8. Liczba drużyn biorących udział w turnieju jest ograniczona do 10 dla jednego poziomu (decyduje kolejność zgłoszeń).
W przypadku wyczerpania miejsc organizatorzy zastrzegają sobie prawo zamknięcia listy uczestników przed 15 maja 2022 roku.
Ogólne zasady udziału w Turnieju znajdują się w Regulaminie II Uczelnianego Turnieju Wiedzy Dietetycznej.
POZIOM I – ETAPY KONKURSU.
ETAP I. Rusz głową – test wiedzy.
Test składający się z 40 pytań jednokrotnego wyboru i czterema wariantami odpowiedzi. Każdy z członków drużyny odpowiada indywidualnie na 20 pytań. Na odpowiedź na każde pytanie uczestnik ma 45 sekund, czyli łączny czas na rozwiązanie testu przez drużynę wynosi 30 minut.
Każdy z członków drużyny może uzyskać maksymalnie 20 punktów (1 punkt za każdą poprawną odpowiedź).
ETAP II. Przychodzi pacjent do dietetyka
Drużyny będą mieć za zadanie przeprowadzenie wywiadu z zagadkowym pacjentem i zdobycie wszystkich informacji, które pozwolą m.in. na ocenę stopnia odżywienia pacjenta, skonstruowanie zaleceń dietetycznych, w tym 1-dniowego jadłospisu w programie dietetycznym Nuvero (dostęp do programu zostanie zapewniony przez Organizatora) dla tego pacjenta itp. Wywiad będzie polegał na tym, że każda z drużyn po kolei będzie zadawać pytania pacjentowi, a liczba tych pytań będzie ograniczona. Zadaniem drużyn będzie umiejętne zadawanie pytań oraz pilne słuchanie odpowiedzi, jakie udziela pacjent na pytania zadane przez rywali. Po zadaniu Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach ostatniego pytania, każda z grup będzie miała 60 minut na przygotowanie jadłospisu i zaleceń dietetycznych. Przebieg konkurencji będzie rejestrowany.
Jadłospisy i zalecenia będą oceniane według formularza z kryteriami oceny i każda z drużyn uzyska sumę punktów z formularza. Maksymalnie można uzyskać 30 punktów.
Do III etapu turnieju zakwalifikują się 3 drużyny, które uzyskały łącznie największą liczbę punktów z Etapu I i Etapu II.
ETAP III. Kulinarne podboje
Drużyny przygotowują recepturę dania oraz jego wykonanie z wykorzystaniem wybranych przez jury produktów spożywczych dla osoby z daną jednostką lub jednostkami chorobowymi. Wykaz produktów, jak również rodzaj dania oraz wskazanie osoby, dla której ma być przygotowane danie zostanie przekazane drużynom po zakończeniu drugiego etapu konkursu. Danie będzie przygotowywane przez drużyny w Sali 215.
Oceniane będą pomysłowość wykorzystania produktów, kompozycja, walory zdrowotne i smakowe itp.
Receptury będą oceniane według formularza z kryteriami oceny i każda z drużyn uzyska sumę punktów z formularza. Maksymalnie można uzyskać 20 punktów.
Przykładowa bibliografia:
1. Chevallier L. 60 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych. Edra Urban & Partner, Wrocław 2015.
2. Ciborowska H, Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa 2014.
3. Grzymisławski M, Gawęcki J. Żywienie człowieka zdrowego i chorego. PWN, Warszawa 2010.
4. Grzymisławski M. Dietetyka kliniczna. PZWL, Warszawa 2019.
5. Jarosz M, Rychlik E, Stoś K, Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny, Warszawa 2020.
6. Materiały edukacyjne zamieszczone na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (https://ncez.pl/).
7. Standardy leczenia dietetycznego otyłości prostej u osób dorosłych - Stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki 2015.
8. Standardy leczenia żywieniowego w onkologii 2015.
9. Standardy postępowania dietetycznego w kardiologii – Stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki 2016.
10. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2020 – Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego 2020.
ZASADY I WARUNKI UCZESTNICTWA
1. W konkursie mogą wziąć udział dwuosobowe drużyny składające się ze studentów studiów licencjackich semestrów od I do IV Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach.
2. Liczba drużyn biorących udział w turnieju jest ograniczona do 10 (decyduje kolejność zgłoszeń).
3. Termin zgłaszania uczestnictwa upływa 15 maja 2022 roku.
4. W przypadku wyczerpania miejsc organizatorzy zastrzegają sobie prawo zamknięcia listy uczestników przed 15 maja 2022 r.
5. Turniej odbywać się będzie w terminie od 6 do 9 czerwca 2022 r. w siedziebie SWSM, a uczestnicy będą rywalizować w trzech konkurencjach, które odbywać się będą w kolejnych dniach trwania konkursu. Za każdy etap konkursu uczestnicy będą otrzymywać punkty, które po zsumowaniu staną się podstawą do stworzenia listy rankingowej.
Szczegółowy harmonogram Turnieju zostanie opublikowany pod koniec maja.
6. Nagroda zostanie przyznana drużynie, która uzyska największą liczbę punktów.
POZIOM II – ETAPY KONKURSU
ETAP I. Rusz głową – test wiedzy
Test składający się z 40 pytań jednokrotnego wyboru i czterema wariantami odpowiedzi. Każdy z członków drużyny odpowiada indywidualnie na 20 pytań. Na odpowiedź na każde pytanie uczestnik ma 45 sekund, czyli łączny czas na rozwiązanie testu przez drużynę wynosi 30 minut.
Każdy z członków drużyny może uzyskać maksymalnie 20 punktów (1 punkt za każdą poprawną odpowiedź).
ETAP II. Pytanie to wyzwanie
Drużyny będą odpowiadać na pytania otwarte zadawane przez członków jury. Pytania będą miały różny poziom trudności i będzie można za nie uzyskać 1, 3 lub 5 punktów. Każda z drużyn po kolei wybiera poziom trudności i numer pytania, a następnie po jego odczytaniu ma 15 sekund na odpowiedź. W sytuacji, kiedy odpowiedź jest błędna dana drużyna traci ilość punktów, którą można było uzyskać za prawidłową odpowiedź na dane pytanie. Etap będzie trwał przez 3 rundy, a każda drużyna musi odpowiedzieć na 3 pytania. Przebieg konkurencji będzie rejestrowany.
Każda z drużyn może zyskać lub stracić maksymalnie 15 punktów.
ETAP III. Przychodzi pacjent do dietetyka
Drużyny będą mieć za zadanie przeprowadzenie wywiadu z zagadkowym pacjentem i zdobycie wszystkich informacji, które pozwolą m.in. na ocenę stopnia odżywienia pacjenta, skonstruowanie zaleceń dietetycznych, w tym 1-dniowego jadłospisu w programie dietetycznym Nuvero (dostęp do programu zostanie zapewniony przez Organizatora) dla tego pacjenta itp. Wywiad będzie polegał na tym, że każda z drużyn po kolei będzie zadawać pytania pacjentowi, a liczba tych pytań będzie ograniczona. Zadaniem drużyn będzie umiejętne zadawanie pytań oraz pilne słuchanie odpowiedzi, jakie udziela pacjent na pytania zadane przez rywalów. Po zadaniu ostatniego pytania, każda z drużyn będzie miała 60 minut na przygotowanie jadłospisu i zaleceń dietetycznych. Przebieg konkurencji będzie rejestrowany.
Jadłospisy i zalecenia będą oceniane według formularza z kryteriami oceny i każda z drużyn uzyska sumę punktów z formularza. Maksymalnie można uzyskać 30 punktów.
Do IV etapu turnieju zakwalifikują się 3 drużyny, które uzyskały łącznie największą liczbę punktów z Etapu I, Etapu II i Etapu III.
ETAP IV. Kulinarne podboje
Drużyny przygotowują recepturę dania oraz jego wykonanie z wykorzystaniem wybranych przez jury produktów spożywczych dla osoby z daną jednostką lub jednostkami chorobowymi. Wykaz produktów, jak również rodzaj dania oraz wskazanie osoby, dla której ma być przygotowane danie zostanie przekazane drużynom po zakończeniu drugiego etapu konkursu. Danie będzie przygotowywane przez drużyny w Sali 215.
Oceniane będą pomysłowość wykorzystania produktów, kompozycja, walory zdrowotne i smakowe itp.
Receptury będą oceniane według formularza z kryteriami oceny i każda z drużyn uzyska sumę punktów z formularza. Maksymalnie można uzyskać 20 punktów.
Przykładowa bibliografia:
1. Chevallier L. 60 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych. Edra Urban & Partner, Wrocław 2015.
2. Ciborowska H, Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa 2014.
3. Grzymisławski M, Gawęcki J. Żywienie człowieka zdrowego i chorego. PWN, Warszawa 2010.
4. Grzymisławski M. Dietetyka kliniczna. PZWL, Warszawa 2019.
5. Jarosz M, Rychlik E, Stoś K, Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny, Warszawa 2020.
6. Materiały edukacyjne zamieszczone na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (https://ncez.pl/).
7. Standardy leczenia dietetycznego otyłości prostej u osób dorosłych - Stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki 2015.
8. Standardy leczenia żywieniowego w onkologii 2015.
9. Standardy postępowania dietetycznego w kardiologii – Stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki 2016.
10. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2020 – Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego 2020.
POZIOM II – ZASADY I WARUNKI UCZESTNICTWA
1. W konkursie mogą wziąć udział dwuosobowe drużyny składające się ze studentów studiów licencjackich semestrów od V do VII oraz studentów uzupełniających studiów magisterskich wszystkich semestrów Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach.
2. Liczba drużyn biorących udział w turnieju jest ograniczona do 10 (decyduje kolejność zgłoszeń).
3. Termin zgłaszania uczestnictwa upływa 15 maja 2022 roku.
4. W przypadku wyczerpania miejsc organizatorzy zastrzegają sobie prawo zamknięcia listy uczestników przed 15 maja 2022 r.
5. Konkurs odbywać się będzie w terminie od 6 do 9 czerwca 2022 r. w siedzibie SWSM, a drużyny będą rywalizować w czterech konkurencjach, które odbywać się będą w kolejnych dniach trwania konkursu. Za każdy etap konkursu drużyny będą otrzymywać punkty, które po zsumowaniu staną się podstawą do stworzenia listy rankingowej.
Szczegółowy harmonogram Turnieju zostanie opublikowany pod koniec maja.
6. Nagroda zostanie przyznana drużynie, która uzyska największą liczbę punktów.
REGULAMIN I UCZELNIANEGO TURNIEJU WIEDZY DIETETYCZNEJ
organizowanego w ramach X Ogólnopolskiej Konferencji Studentów
Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach w formie on-line
1. I Uczelniany Turniej Wiedzy dietetycznej odbędzie się w ramach X Ogólnopolskiej Konferencji Studentów Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach, w formie on-line.
2. Wynik turnieju zostanie ogłoszony podczas Konferencji on-line w dn. 18.06.2021 r. oraz w serwisie www Uczelni i w mediach społecznościowych.
3. Prace mogą zostać zaprezentowane uczestnikom Konferencji oraz opublikowane w serwisie www Uczelni i w mediach.
4. Organizator: Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach
5. Adresaci Turnieju:
-
POZIOM I – studenci studiów licencjackich semestrów od I do IV,
-
POZIOM II – studenci studiów licencjackich semestrów od V do VII oraz studenci uzupełniających studiów magisterskich wszystkich semestrów.
6. Nad przebiegiem turnieju czuwać będzie Komitet Organizacyjny i Jury Konkursu.
7. Termin turnieju: od 14 do 18 czerwca 2021 roku.
8. Nagrody i wyróżnienia:
Każdy z uczestników otrzyma potwierdzenie udziału w Turnieju. Finaliści otrzymają certyfikaty oraz nagrody ufundowane przez sponsorów i organizatora.
10. Zgłoszenie uczestnictwa:
-
W konkursie mogą wziąć udział dwuosobowe drużyny.
-
Należy wypełnić i przesłać formularz zgłoszeniowy znajdujący się na stronie Turnieju w terminie do 15.05.2021 r.
-
Należy przesłać w terminie do 11.06.2021 r. pocztą tradycyjną na adres Uczelni:
Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach
ul. Mickiewicza 29
40-085 Katowice
podpisane wymagane oświadczenie:
– Oświadczenie UCZESTNIKÓW – zgoda na przetwarzanie danych osobowych, wykorzystanie przez Organizatora zgłoszonych prac konkursowych rozumiane jako m.in. prezentacja zdjęć podczas konferencji, opublikowanie zdjęć w serwisie www uczelni oraz wykorzystanie w innych celach marketingowych, np. publikacja w serwisie FB czy YouTube, zgoda na rejestrację przebiegu konkurencji.
11. Liczba drużyn biorących udział w turnieju jest ograniczona do 10 dla jednego poziomu (decyduje kolejność zgłoszeń). W przypadku wyczerpania miejsc organizatorzy zastrzegają sobie prawo zamknięcia listy uczestników przed 15 maja 2021 roku.
12. Opłaty:
Udział w Turnieju jest bezpłatny.
13. Kontakt do Biura Turnieju
Kinga Łanda
e-mail: biuro@swsm.pl
tel. 32 207 27 09
14. POZIOM I – ZASADY UCZESTNICTWA I ETAPY KONKURSU
1) Turniej odbywać się będzie w terminie od 14 do 18 czerwca 2021 r., a uczestnicy będą rywalizować w trzech konkurencjach, które odbywać się będą w kolejnych dniach trwania konkursu. Za każdy etap konkursu uczestnicy będą otrzymywać punkty, które po zsumowaniu staną się podstawą do stworzenia listy rankingowej.
2) Wszystkie konkurencje zostaną przeprowadzone online na platformie Google Workspace, a każda drużyna musi dysponować na czas konkursu dostępem do komputera z podłączoną kamerą, mikrofonem, myszą oraz klawiaturą. Rekomendowane jest korzystanie z przeglądarki Chrome (ważne, aby przeglądarka była zaktualizowana). Drużyna musi mieć dostęp do stałej sieci Internet poprzez stabilne łącze internetowe. Organizatorzy nie ponoszą odpowiedzialności za problemy z łączem po stronie uczestników konkursu. Podczas trwania konkursu nie będzie możliwości powtórzenia etapu konkursu, stąd wszelkie problemy wynikające z braku dostępu do sieci będą rozstrzygane na niekorzyść uczestników.
3) W trakcie trwania poszczególnych etapów konkursu zakazane jest korzystanie z materiałów dodatkowych (książek, telefonów komórkowych, stron internetowych itp.) oraz z pomocy osób trzecich. Osoby, które nie będą przestrzegały powyższych zasad zostaną zdyskwalifikowane.
4) Nagroda zostanie przyznana drużynie, która uzyska największą liczbę punktów.
ETAP I. Rusz głową – test wiedzy.
Termin: 14 czerwca 2021 r., godz. 18:00
Test składający się z 40 pytań jednokrotnego wyboru i czterema wariantami odpowiedzi. Każdy z członków drużyny odpowiada indywidualnie na 20 pytań. Na odpowiedź na każde pytanie uczestnik ma 45 sekund, czyli łączny czas na rozwiązanie testu przez drużynę wynosi 30 minut. Test zostanie przeprowadzony przy użyciu platformy Quizizz, zaś w trakcie trwania tego etapu konkursu uczestnicy muszą być zalogowani na platformie Google Workspace i mieć włączoną kamerę.
Każdy z członków drużyny może uzyskać maksymalnie 20 punktów (1 punkt za każdą poprawną odpowiedź).
ETAP II. Przychodzi pacjent do dietetyka
Termin: 16 czerwca 2021 r., godz. 18:00
Wszystkiego drużyny logują się na platformę Google Workspace (każdy uczestnik musi mieć włączoną kamerę oraz mikrofon), drużyny będą mieć za zadanie przeprowadzenie wywiadu z zagadkowym pacjentem i zdobycie wszystkich informacji, które pozwolą m.in. na ocenę stopnia odżywienia pacjenta, skonstruowanie zaleceń dietetycznych, w tym 1-dniowego jadłospisu w programie dietetycznym Kcalmar pro (dostęp do programu zostanie zapewniony przez Organizatora) dla tego pacjenta itp. Wywiad będzie polegał na tym, że każda z drużyn po kolei będzie zadawać pytania pacjentowi, a liczba tych pytań będzie ograniczona. Zadaniem drużyn będzie umiejętne zadawanie pytań oraz pilne słuchanie odpowiedzi, jakie udziela pacjent na pytania zadane przez rywali. Po zadaniu ostatniego pytania, każda z grup będzie miała 60 minut na przygotowanie jadłospisu i zaleceń dietetycznych. Przebieg konkurencji będzie rejestrowany.
Jadłospisy i zalecenia będą oceniane według formularza z kryteriami oceny i każda z drużyn uzyska sumę punktów z formularza. Maksymalnie można uzyskać 30 punktów.
ETAP III. Kulinarne podboje
Termin: 14-17 czerwca 2021 r., godz. 23:59
Drużyny przygotowują recepturę dania oraz jego wykonanie z wykorzystaniem wybranych przez jury produktów spożywczych dla osoby z daną jednostką lub jednostkami chorobowymi. Wykaz produktów, jak również rodzaj dania oraz wskazanie osoby, dla której ma być przygotowane danie zostanie przekazane drużynom po zakończeniu pierwszego etapu konkursu. Oceniane będą pomysłowość wykorzystania produktów, kompozycja, walory zdrowotne itp. Receptury oraz wykonane fotografie dań uczestnicy muszą przesłać
na wskazany przez jury adres mailowy do 17.06.2021 r. do godz. 23:59.
Receptury będą oceniane według formularza z kryteriami oceny i każda z drużyn uzyska sumę punktów z formularza. Maksymalnie można uzyskać 20 punktów.
15. POZIOM II – ZASADY UCZESTNICTWA I ETAPY KONKURSU
1) Konkurs odbywać się będzie w terminie od 14 do 18 czerwca 2021 roku, a drużyny będą rywalizować w czterech konkurencjach, które odbywać się będą w kolejnych dniach trwania konkursu. Za każdy etap konkursu drużyny będą otrzymywać punkty, które po zsumowaniu staną się podstawą do stworzenia listy rankingowej.
2) Wszystkie konkurencje zostaną przeprowadzone online na platformie Google Workspace, a każda drużyna musi dysponować na czas konkursu dostępem do komputera z podłączoną kamerą, mikrofonem, myszą oraz klawiaturą. Rekomendowane jest korzystanie z przeglądarki Chrome (ważne, aby przeglądarka była zaktualizowana). Drużyna musi mieć dostęp do stałej sieci internet poprzez stabilne łącze internetowe. Organizatorzy nie ponoszą odpowiedzialności za problemy z łączem po stronie uczestników konkursu. Podczas trwania konkursu nie będzie możliwości powtórzenia etapu konkursu, stąd wszelkie problemy wynikające z braku dostępu do sieci będą rozstrzygane na niekorzyść uczestników.
3) W trakcie trwania poszczególnych etapów konkursu zakazane jest korzystanie z materiałów dodatkowych (książek, telefonów komórkowych, stron internetowych itp.) oraz z pomocy osób trzecich. Drużyny, które nie będą przestrzegały powyższych zasad zostaną zdyskwalifikowane.
4) Nagroda zostanie przyznana drużynie, która uzyska największą liczbę punktów.
ETAP I. Rusz głową – test wiedzy
Termin: 14 czerwca 2021 r., godz. 18:45
Test składający się z 40 pytań jednokrotnego wyboru i czterema wariantami odpowiedzi. Każdy z członków drużyny odpowiada indywidualnie na 20 pytań. Na odpowiedź na każde pytanie uczestnik ma 45 sekund, czyli łączny czas na rozwiązanie testu przez drużynę wynosi 30 minut. Test zostanie przeprowadzony przy użyciu platformy Quizizz, zaś w trakcie trwania tego etapu konkursu uczestnicy muszą być zalogowani na platformie Google Workspace i mieć włączoną kamerę.
Każdy z członków drużyny może uzyskać maksymalnie 20 punktów (1 punkt za każdą poprawną odpowiedź).
ETAP II. Pytanie to wyzwanie
Termin: 15 czerwca 2021 r., godz. 18:00
Drużyny logują się na platformę Google Workspace (każdy uczestnik musi mieć włączoną kamerę oraz mikrofon), drużyny będą odpowiadać na pytania otwarte zadawane przez członków jury. Pytania będą miały różny poziom trudności i będzie można za nie uzyskać 1, 3 lub 5 punktów. Każda z drużyn po kolei wybiera poziom trudności i numer pytania, a następnie po jego odczytaniu ma 15 sekund na odpowiedź. W sytuacji, kiedy odpowiedź jest błędna dana drużyna traci ilość punktów, którą można było uzyskać za prawidłową odpowiedź na dane pytanie. Etap będzie trwał przez 3 rundy, a każda drużyna musi odpowiedzieć na 3 pytania. Przebieg konkurencji będzie rejestrowany.
Każda z drużyn może zyskać lub stracić maksymalnie 15 punktów.
ETAP III. Przychodzi pacjent do dietetyka
Termin: 17 czerwca 2021 r., godz. 18:00
Drużyny logują się na platformę Google Workspace (każdy uczestnik musi mieć włączoną kamerę oraz mikrofon), drużyny będą mieć za zadanie przeprowadzenie wywiadu z zagadkowym pacjentem i zdobycie wszystkich informacji, które pozwolą m.in. na ocenę stopnia odżywienia pacjenta, skonstruowanie zaleceń dietetycznych, w tym 1-dniowego jadłospisu w programie dietetycznym Kcalmar pro (dostęp do programu zostanie zapewniony przez Organizatora) dla tego pacjenta itp. Wywiad będzie polegał na tym, że każda z drużyn po kolei będzie zadawać pytania pacjentowi, a liczba tych pytań będzie ograniczona. Zadaniem drużyn będzie umiejętne zadawanie pytań oraz pilne słuchanie odpowiedzi, jakie udziela pacjent na pytania zadane przez rywalów. Po zadaniu ostatniego pytania, każda z drużyn będzie miała 60 minut na przygotowanie jadłospisu i zaleceń dietetycznych. Przebieg konkurencji będzie rejestrowany.
Jadłospisy i zalecenia będą oceniane według formularza z kryteriami oceny i każda z drużyn uzyska sumę punktów z formularza. Maksymalnie można uzyskać 30 punktów.
ETAP IV. Kulinarne podboje
Termin: 14-17 czerwca 2021 r., godz. 23:59
Drużyny przygotowują recepturę dania oraz jego wykonanie z wykorzystaniem wybranych przez jury produktów spożywczych dla osoby z daną jednostką lub jednostkami chorobowymi. Wykaz produktów, jak również rodzaj dania oraz wskazanie osoby, dla której ma być przygotowane zostanie przekazane drużynom po zakończeniu pierwszego etapu konkursu. Oceniane będą pomysłowość wykorzystania produktów, kompozycja, walory zdrowotne itp. Receptury oraz wykonane fotografie dań uczestnicy muszą przesłać na wskazany przez jury adres mailowy do 17.06.2021 r. do godz. 23:59.
Receptury będą oceniane według formularza z kryteriami oceny i każda z drużyn uzyska sumę punktów z formularza. Maksymalnie można uzyskać 20 punktów.
POSTANOWIENIA KOŃCOWE:
1. Przesłanie formularza zgłoszeniowego jest jednoznaczne z akceptacją warunków Turnieju.
2. Organizator zastrzega sobie prawo zmiany postanowień niniejszego Regulaminu.
3. Organizator zastrzega sobie możliwość odwołania konkursu bez podania przyczyn. W takim przypadku Uczestnikom nie przysługują żadne roszczenia z tytułu uczestnictwa w Konkursie.