VII Ogólnopolska Konferencja Studentów Kosmetologii i Dietetyki odbyła się dnia 2 czerwca 2017 roku w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Konferencja odbyła się pod honorowym patronatem JM Rektora Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach prof. dr hab. n. med. Jacka Starzewskiego, a prowadzona była przez dr hab. Magdalenę Rost-Roszkowską. Uczestnicy konferencji mieli przyjemność posłuchać wykładu pt. „Zastosowanie laserów w kosmetologii i dermatologii” przeprowadzonego przez dr Annę Krzeszewską-Zaręba oraz wykładu dr Łukasza Chajca pt. „Alternatywne źródła pokarmu wyzwaniem współczesnej dietetyki”.
Program Konferencji został podzielony na dwie sekcje: Kosmetologia oraz Dietetyka. Wykłady prezentowane były przez studentów kilku wyższych uczelni z Polski, jak Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania z siedzibą w Rzeszowie, Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach. Tematyka sekcji Kosmetologia skupiona była głównie na wykorzystaniu naturalnych składników organicznych i nieorganicznych (np. glinki mineralne, grzyby Chaga) w kosmetologii. W sekcji Dietetyka poruszana była problematyka stosowania diet eliminacyjnych kobiet karmiących piersią, żywienia dzieci w różnym wieku (niemowlęcym, przedszkolnym, szkolnym), czy dzieci z autyzmem. Przedstawiona została także analiza porównawcza asortymentu produktów typu light z ich tradycyjnymi odpowiednikami, a także właściwości bioaktywnych składników czekolady. Przyznane zostały dwie nagrody wyróżniające wystąpienia, które otrzymali Bartłomiej Dorożyński student Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach oraz Viktoriya Yelnytska studentka Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania z siedzibą w Rzeszowie.
Serdecznie dziękujemy studentom i sympatykom kosmetologii, dietetyki oraz kierunków pokrewnych za wzięcie udziału w VII Ogólnopolskiej Konferencji Studentów Kosmetologii i Dietetyki.
VIII Ogólnopolska Konferencja Studentów Kosmetologii i Dietetyki
VIII Ogólnopolska Konferencja Studentów Kosmetologii i Dietetyki odbyła się 28 czerwca 2018 roku w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Konferencję prowadziła dr hab. Magdalena Rost-Roszkowska, a wykład plenarny zatytułowany „Postępowanie żywieniowe w łuszczycy” wygłosiła dr Aneta Kościołek, wieloletni wykładowca SWSM w Katowicach.
Podczas konferencji studenci kilku wyższych uczelni wygłosili referaty związane z najnowszą tematyką dotyczącą dietetyki oraz kosmetologii. Studenci po wysłuchaniu referatów żywo dyskutowali na tematy takie jak niefarmakologiczne metody leczenia zespołu insulinowego, wpływ zaburzeń odżywiania na organizm człowieka, zalecenia żywieniowe w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, czy zastosowania miodu i produktów pochodzenia pszczelego w kosmetologii.
Przedstawione zostały także wyniki badań ankietowych oceniających sposób żywienia kobiet ciężarnych stosujących dietę wegańską, osób z cukrzycą typu II, czy nawyków żywieniowych dzieci w wieku przedszkolnym. Studenci zapoznali się również z aspektami interakcji organizmu z mikroorganizmami go zasiedlającymi, czy prozdrowotnym działaniem grzybów Chaga. Na zakończenie zostały studentom rozdane certyfikaty uczestnictwa w Konferencji.
VI Ogólnopolska Konferencja Studentów Kosmetologii i Dietetyki
Dnia 3 czerwca 2016 roku w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach odbyła się już szósta edycja Ogólnopolskiej Konferencji Studentów Kosmetologii i Dietetyki mająca na celu upowszechnienie wiedzy z zakresu kosmetologii i dietetyki, integrację środowiska studentów oraz rozwijanie umiejętności prezentacji poglądów i prowadzenia dyskusji.
Patronat naukowy nad konferencją objął Rektor Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach prof. dr hab. n. med. Jacek Starzewski. Patronat medialny objął Journal of NutriLife Czasopismo Poświęcone Dietetyce i Technologii Żywności.
Uczestnicy konferencji mieli przyjemność posłuchać wykładu inauguracyjnego „O2xy Infusion - bezinwazyjna infuzja aktywnym tlenem ustabilizowanym w emulsji” przeprowadzonego przez Justynę Mróz - szkoleniowca firmy Clarena oraz wykładu dr Anny Sitkowskiej – wykładowcy SWSM, o wpływie diety na ludzkie geny oraz inżynierii genetycznej, której produkty wykorzystujemy w życiu codziennym, pt. „Nutrigenomika, żywność modyfikowana genetycznie, inżynieria genetyczna - spotkanie z genetyką
w codziennym życiu”.
W trakcie konferencji, której przewodziła dr hab. Magdalena Rost-Roszkowska, swoje prace oraz wyniki badań przedstawili studenci m.in.: ze Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach, Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie, Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, Politechniki Śląskiej, Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.
Wystąpienia podzielone zostały na 2 sekcje zatytułowane „Kosmetologia”
i „Dietetyka”. W sekcji „Kosmetologia” prezentowane były referaty o tematyce dotyczącej między innymi wpływu kosmetyków na cerę mężczyzn wraz z uwzględnieniem reakcji niepożądanych, wpływu promieniowania ultrafioletowego na organizm, charakterystyki licznych masaży, czy dermatoz i licznych schorzeń skórnych pojawiających się w trakcie ciąży. Prezentowane były także wyniki badań wykorzystujących nowoczesne techniki, jak np. skaningowa mikroskopia elektronowa (SEM) i jej wykorzystanie w analizie struktur zębów
i wpływu środków wybielających na strukturę zębów, czy techniki obrazowania chemicznego jako wykorzystywane do analizy właściwości spektralnych i optycznych barwników stosowanych w makijażu permanentnym i tatuażu. W sekcji „Dietetyka” studenci prezentowali dane prowadzonych przez siebie badań dotyczących na przykład oceny wpływu żywienia u dzieci w wieku przedszkolnym na stan odżywiania dzieci, czy wpływ edukacji żywieniowej na skład ciała dzieci w wieku ponadgimnazjalnym. Studenci mogli wysłuchać referatów traktujących o preparatach wspomagających odchudzanie, żywności funkcjonalnej, czy żywności „zero kalorii”. Na uwagę zasługują także wykłady poświęcone grupie seniorów, które to dotyczyły spożycia kawy, czy nawodnienia ich organizmu, a także sportowców – nawadnianie ich organizmu oraz opis zachowań żywieniowych.
Na zakończenie konferencji przyznano nagrody: Michałowi Zwierzchowskiemu (Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach) za referat pt. „Ocena wpływu żywienia przedszkolnego na stan odżywienia dzieci w wieku 4-6 lat”, Dagmarze Walus i Paulinie Szady (Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie) za referat pt. „Znaczenie
i wpływ edukacji zdrowotnej obejmującej istotę należytego nawodnienia organizmu
w populacji seniorów” oraz Joannie Waśków (Śląska Wyższa Szkoła Medyczna
w Katowicach) za referat pt. „Ocena wpływu wybranych źródeł błonnika pokarmowego na zmiany poziomu glukozy w surowicy krwi: Studium przypadku”.
Sponsorami nagród byli: Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach, Clarena
Sp. z o.o. sp. komandytowa, Hairplay, Wydawnictwo Lekarskie PZWL sp. z o. o..
Serdecznie dziękujemy studentom i sympatykom kosmetologii, dietetyki oraz kierunków pokrewnych za wzięcie udziału w VI Ogólnopolskiej Konferencji Studentów Kosmetologii i Dietetyki.
29 maja 2013r. Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach była po raz trzeci gospodarzem i organizatorem Ogólnopolskiej Konferencji Studentów Kosmetologii i Dietetyki. Patronat naukowy nad konferencją objął Rektor SWSM prof. dr hab. n. med. Jacek Starzewski.
Celem spotkania było upowszechnienie wiedzy z zakresu kosmetologii i dietetyki oraz wymiana doświadczeń pomiędzy studentami z całej Polski. Tematyka studenckich prezentacji oscylowała wokół zagadnień związanych z kosmetologią i medycyną estetyczną oraz z żywieniem człowieka zdrowego i chorego. Zagadnienia związane z żywieniem człowieka koncentrowały się na roli diety w prewencji chorób cywilizacyjnych, zwłaszcza profilaktyce chorób nowotworowych, preferencjach żywieniowych dzieci w wieku przedszkolnym oraz suplementacji diety. W przypadku kosmetologii przedstawiona tematyka dotyczyła szerokiego zakresu, począwszy od wpływu różnych czynników na starzenie skóry, włączając gospodarkę hormonalną, liczne zabiegi nieinwazyjne oraz inwazyjne, a skończywszy na charakterystyce powikłań pozabiegowych.
Wystąpienia studentów były oceniane przez jury w składzie: dr Urszula Skotnicka-Graca, mgr inż. Edyta Listek, dr hab. Magdalena Rost-Roszkowska, dr Joanna Woźniak-Holecka. Wśród wyróżnionych znaleźli się Agnieszka Ciomber, Katarzyna Czapla, Dominika Gniewek, Mateusz Maciejczyk, Barbara Szlachta, Magdalena Mikołajczyk, Natalia Wojtyla. Wszystkie wyróżnione osoby otrzymały nagrody w postaci zestawu kosmetyków. Nagrodę główną – szkolenie cover up lashes i zestaw kosmetyków o wartości 2.000 zł, jury przyznało Joannie Batorskiej-Bebel za referat pt. „Kampanie społeczne jako forma edukacji żywieniowej na temat spożycia fast foodów – analiza międzynarodowa” (praca powstała we współpracy z Ewą Chrostek i Agnieszką Gralka). Sponsorami nagród byli: SWSM, Clarena, Ziaja, Bielenda, Hairplay, Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
W konferencji wzięli udział studenci Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach, Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie, Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Sandomierzu, Państwowej Medycznej Wyższej Szkoły Zawodowej w Opolu, Uniwersytetu Opolskiego, Wyższej Szkoły Fizjoterapii z siedzibą we Wrocławiu, Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku oraz Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania
z siedzibą w Rzeszowie.
IX Ogólnopolska Konferencja Studentów Kosmetologii i Dietetyki - relacja
IX Ogólnopolska Konferencja Studentów Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach odbyła się w dniu 12 czerwca 2019 roku w auli SWSM. Konferencję rozpoczął wykład plenarny zatytułowany „Wykorzystanie pijawek w kosmetologii” wygłoszony przez adiunkta Katedry Histologii i Embriologii Zwierząt Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, dr Annę Urbisz. Podczas konferencji studenci SWSM w Katowicach oraz studenci Śląskiego Uniwersytetu Medycznego wygłaszali referaty związane z najnowszą tematyką z zakresu Dietetyki, Kosmetologii oraz Gastronomii.
Studenci wysłuchali referatów i żywo dyskutowali na tematy związane między innymi z postępowaniem dietetycznym w wybranych jednostkach chorobowych, występowaniu w produktach spożywczych licznych ksenobiotyków, żywnością modyfikowaną genetycznie, postępowaniu kosmetologa w licznych schorzeniach skóry, z tematyką dotyczącą licznych terapii przeciwstarzeniowych, systemu HACCP w gastronomii czy wykorzystania fotografii w gastronomii.
Podczas konferencji studenci mogli wysłuchać także wykładów wygłoszonych przez dr Łukasza Chajca wykładowcy SWSM w Katowicach („Jadalne bezkręgowce, jako alternatywne źródło białka”) oraz Iwony Lizończyk przedstawiciela firmy SANPROBI („Rola mikrobioty w świetle najnowszych doniesień naukowych”).
Część wygłoszonych przez studentów referatów zostało nagrodzone przez Komisję konkursową w składzie prof. dr hab. Magdalena Rost-Roszkowska, dr Anna Krzeszewska-Zaręba, dr Łukasz Chajec oraz mgr Karolina Janion.
Z zakresu kosmetologii wyróżniono prace:
"Opis przypadku zastosowania kwasu PRX-T33 i mikronakłuć z laktoferyną w terapii blizn potrądzikowych"
Joanna Bieniek – Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach
"Terapia ortonyksyjna za pomocą klamry tytanowej w gabinecie podologicznym po chirurgicznej resekcji całkowitej płytki paznokciowej – studium przypadku"
Bogusława Szydło – Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach
Z zakresu dietetyki wyróżniono prace:
"Postępowanie dietetyczne w chorobie Glenarda (zespole opadających trzewi) – opis przypadku"
Helena Nikoniuk – Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach
Magdalena Mikołajczyk - Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
"Różnice w poziomach pozostałości penicylin i tetracyklin w wybranych mlekach świeżych i UHT"
Dominika Klein, Jagoda Garbicz, Danuta Garbowska, Michał Górski – Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
"Porównanie nawyków żywieniowych oraz stopnia aktywności fizycznej mieszkańców Śląska i okręgu Hordaland w południowej Norwegii po 65 roku życia"
Angelika Targos – Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach
"Analiza błędów żywieniowych popełnianych przez kobiety w ciąży"
Urszula Jodłowska – Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach
"Farmakoterapia a dieta"
Daria Borakowska – Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach
Z zakresu gastronomii wyróżnienie otrzymała praca:
"System HACCP w gastronomii – ocena wiedzy pracowników na temat jego roli i zasad wdrażania"
Agnieszka Niekrasz – Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach